probiotika, prebiotika, eubiotika

Světová zdravotnická organizace (WHO) definuje probiotika jako živé mikroorganismy, které, pokud jsou podávány v dostatečném množství, mají příznivý vliv na zdraví příjemce/člověka. Každý člověk má v trávicím traktu přibližně 1,5 kilogramu bakterií. Mikroorganismy osidlují sliznici trávicího, dýchacího a urogenitálního ústrojí člověka. Bakterie pomáhají trávit potravu, produkují látky potřebné pro lidský organismus, rozkládají toxiny. Pomáhají při léčbě některých onemocnění, v některých případech mají také preventivní účinek. Lidský organismus je za normálních okolností osídlen mikroorganismy nazývanými fyziologická mikroflóra. Její narušení bývá spojeno s mnoha akutními onemocněními. Probiotika potřebují pro své fungování prebiotika. Prebiotika jsou součásti potravy, které nejsou stravitelné enzymy trávicího traktu a slouží jako zdroj živin pro probiotika. Tyto látky hrají nezastupitelnou roli ve výživě střev a jsou také součástí mnohých procesů probíhajících v lidském těle. Eubiotika jsou produkty růstu a množení probiotik, jedná se o metabolity probiotik. Působí příznivě v trávicím traktu, upravují funkci střevní sliznice, vytvářejí vhodné podmínky ve střevu, čímž podporují osídlení střeva tělu prospěšnými bakteriemi, zhoršují růstové podmínky pro patogenní mikroorganismy a mají příznivý vliv na imunitní systém. Probiotika, prebiotika a eubiotika se podávají s cílem optimalizovat složení střevní mikroflóry s očekáváním příznivého působení na zdraví člověka. Mezi nejčastěji používané probiotické potraviny patří zakysaná smetana, acidofilní mléko, jogurt, bryndza a kysané zelí.