Nejdůležitější činností trávicího ústrojí člověka je trávení potravy a vstřebávání živin. To zajišťuje střevní mikroflóra, což je velké společenství mikroorganismů, a to převážně bakterií. Lidský organismus si se svou střevní mikroflórou navzájem dodávají potřebné látky.
Člověk přenechá mikroorganismům (bakteriím) určitý podíl živin (převážně ty, které nedokáže zpracovat) a střevní mikroorganismy vytvářejí zase živiny a látky (např. vitamíny), které nedokáže lidský organismus vytvořit.
Střevo má plochu asi 200 metrů čtverečních, existuje v něm více než 1014 mikroorganismů, které jsou tvořeny počtem 400 až 500 kmenů bakteriální mikroflóry. Z kmenů, které se nacházejí ve zdravém prostředí střeva, je možno jmenovat např. Bacteroides sp., Escherichia coli, Enterococcus sp. a Clostridium sp., jejichž metabolity jsou např. Escherichiae coli metabolita, Enteroococci faecalis metabolita, Lactobacilli acidophili metabolita, Lactobacilli helvetici metabolita. Hmotnost střevní mikroflóry je u dospělého člověka 1 až 2 kg.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.